Μαντεμένιες Πλάκες - Οδηγίες Χρήσης

26/04/2021

Πριν την πρώτη χρήση


Η στρώση της πλάκας έιναι πολύ λεπτή και δεν έχει αποκτήσει ακόμη τα πολλαπλά στρώματα που θα προστατεύσουν το μαντέμι. Μετά από μερικές χρήσεις η στρώση της πλάκας θα είναι επαρκώς ανεπτυγμένη και θα μπορείτε να μαγειρεύετε  οτιδήποτε. Συνεπώς τις πρώτες 3 – 4 φορές που θα την χρησιμοποιήσετε καλό θα είναι να αποφύγετε την χρήση λεμονιού πάνω στην πλάκα (λόγω οξύτητας). Επίσης αποφύγετε να αφήσετε το φαγητό πάνω στην πλάκα για πολλή ώρα γιατί μπορεί να εμφανιστούν ίχνη σκουριάς από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο.


Καθαρισμός - Συντήρηση


Για να καθαρίσετε την πλάκα, θα πρέπει να είναι εντελώς κρύα. Αποφύγετε να την αφήσετε μουλιασμένη σε νερό διότι οι μανταμένιες πλάκες δεν συμπαθούν τη συνεχή επαφή με το νερό (μπορει να εμφανιστεί επιφανειακή σκουριά). Καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων ή σαπούνι γιατί μειώνεται η αντικολλητική πατίνα που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνειά της. Η καλύτερη μέθοδος καθαρισμού είναι  η χρήση της βούρτσας καθαρισμού ή η χρήση vettex. Στεγνώστε την πλάκα αμέσως μετά τον καθαρισμό της. 

Χρήση

Η μανταμένια πλάκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε (σε ψησταριές, σε ξυλόφουνο, πάνω στα κάρβουνα, στο τζάκι). Αυτό που θα πρέπει να προσέχετε είναι η αποφυγή αποτομης θέρμανσης του σκεύους γιατί μπορεί να ρηγματωθεί.


Ανανέωση στρώσης (seasoning)

Η στρώση είναι ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να ψήσετε χωρίς να κολλάει το φαγητό. Σε περίπτωση που αυτή καταστραφεί, μπορείτε να ξαναδημιουργήσετε την στρώση.

Συνήθως η στρώση καταστράφεται από έντονο καθαρισμό και τρίψιμο της πλάκας με χρήση απορρυπαντικων, με το συχνό ψήσιμο όξυνων τροφών ή την πολύρωη παραμονή του φαγητού πάνω στην πλάκα μετά το μαγείρεμα και την αποθήκευση της πλάκας ενώ αυτή δεν έχει στεγνώσει.